Vasaloppet

Ja det har nu gått några veckor sedan jag åkte i mål på vasaloppet. Ett lopp som inte blev vad jag hade hoppats på.

Jag tar det från början: Sverre ringde och frågade ska vi inte köra Vasaloppet? OK sa jag, vi anmälde oss. Sen var det bara att börja träna överkroppen. Väldigt svag kände jag mig till en början, men det blev bättre. Jag körde två seedningslopp, ett i Mullsjö och ett i Skövde. Hamnade efter det andra loppet i tredje startled i vasan. Sverre kvalade in i det andra ledet (7 sek marginal!) efter ett lopp i Borås.

Förra fredagen åkte vi med buss upp till Sälen där vi sedan inkvarterade oss hemma hos en familj. I från vår buss var vi 5 st som skulle bo tillsammans, en tjej och hennes engelsman till pojkvän bodde i ett rum. Jag, Sverker och Folke 77 år bodde i det andra. Den äldre herren i vårt rum skulle inte åka loppet utan villa bara en gång i sitt liv få se och uppleva vasaloppet live. Dessvärre blev vi ihop parade med honom, han snarkade, pratade och hade en massa konstiga saker för sig på nätterna, vilket störde oss rejält. 4 timmars sömn första natten och endast 2 timmars sömn andra natten (natten före loppet) blev det för mig, inte helt optimalt.Något annat som inte var helt optimalt var att bussen vi åkte med gick sönder, vilket gjorde att vi fick ändra vårt upplägg något. Till exempel så gavs inget utrymme för att testa skidorna (något som jag var ganska bitter över under loppet sedan), det jag menar är att hann att testa fästet. Så det fick bli en chansning.Tummen upp innan start!

Sverre taggad inför starten!

Så här ser det ut på startrakan innan 45 min innan starten. En jäv.. massa skidor!

08.00 ljöd startskottet, och sedan väntade 90 km av skidåkning. En del tumult blev det då flera stycken ramlade runt omkring mig, och stavar bröts. Lyckligtvis så klarade jag mig helskinad i startrusningen. Efter nästan 1 km kom vi till en riktig flaskhals när man ska över vägen och upp i backen. Där blev jag stående, trångt som bara den. Stavar och skidor överallt. Men det varinget att bli störd över utan bara beta sig sakta framåt. Första 4 km åkte jag på ca 28 min. Och något som jag kände direkt uppför backen var att fästet var uruselt (hur jag kunde misslyckas är en gåta i sig då det var lättvallat före), men tänke att det kanske blir bättre längre fram när temperaturen stiger.

När jag tillslut kunde åka fritt efter ca 6-7 km så gick det bra. Åkte förbi första kontrollen Smågan (låg då 2098) av bara farten, stannade dock inte där. Hade ont i magen efter att ha proppat i mig en MASSA mat dagarna före och ändå till 30 min före start, så fortsatte en bit till innan jag fyllde på med energi. Det var efter ca 16 kilometer då jag drack lite sportdryck som jag hade med mig. Men det var inte kroppen redo för, utan den ville inte ha sportdryck just då. Resultatet blev en rad sura uppstötningar och illamående. I mångsbodarna drack jag blåbärssoppa och åt jag två bullar. Och samma illamåendekänslor uppenbarade sig efter det. Då var det inte roligt. Men några kilometer efter Mångsbodarna började det kännas bättre i kroppen, då gick det lätt. Kilometrarna bara flög iväg. Fram tills backarna innan Risberg, där jag fick slita rejält uppför med noll fäste. Det släppte var och vartannat frånskjut. Där efter knappt en tredjedel av loppet var jag som tröttast och hade som mest ont i ryggen. Tänkte att hur ska det här gå?


Tror att jag var ensam om att åka med smileygubbar på skidorna!

När jag passerade Risberg så var min åktid beräknad till 5.40, något som kändes fullt rimligt innan loppet. 45 kilometer passerades exakt på 2.50. Då hade jag funderingar på att valla om. Och när jag kom till evertsberg efter 47 km så gjorde jag just det. Det var de mest korkade jag kunde göra då det efter Evertsberg går flera kilometer utför. Jag lämnade in mina skidor till vallaservice, fick vänta några minuter men det är det nog värt tänkte jag. Så fan heller. Fästet blev inte mycket bättre, vet inte vad dom la på för något, tror det var någon waxliknande blandning dom hade i en maskin som dom drog skidorna igenom. 

Fram till den kontrollen hade glidet varit helt ok, jag matchade de flesta som jag åkte med. Men sedan högg det bara under skidorna nedför backarna, fick stå och staka i ganska branta backar. Jag hade ingen chans att hänga med de som körde om mig, de susade förbi, det var så frustrerande!

Inte nog med det, mina framlår (10-15 cm ner på rectus femoris från fästet upp i höften) började krampa, så var tvungen till att stanna och strecha. Först var det bara vänsterlåret som kändes men sedan kom även högerlåret smygande.

Några hundra meter efter vägundergången hade MSOK en servicestation, där stannade jag några minuter fick massage på låren, drack och åt. Kollade på en tavla dom hade där, såg att jag då låg 23 minuter efter Sverker.

Efter ytterligare några kilometer var jag tvungnge att stanna för omvallning igen, då använde jag sprayen som jag hade med mig. Och Med facit i hand så skulle jag ha använt den istället för vallaservicens valla. Men var osäker på sprayen då jag bara använt den en gång tidigare. Jag tog också och stretchade ordentligt. Den strechen höll i 5-6 kilometer. Sedan fick jag upprepa samma procedur ytterligare 8-10 gånger in mot mål. Stod stilla lite drygt 20 min under loppet.

Det värsta var att jag inte ens kunde stå och enbart staka, Så fort jag försökte höja farten så krampade det. Jag har inte känt någon sådan kramp tidigare. Tror den berodde på alla tjuvsläpp jag fått pga det dåliga fästet. Istället för att försöka trotsa smärtan så lyssnade jag på kroppen, för att inte och dra på mig någon skada inför löpsäsongen. Kändes onödigt att slita ihjäl sig då så tog det ganska "lugnt" de 3 sista milen. Jag hade aldrig några tankar på att bryta, vilket jag haft de i seedningsloppen.

Var inte speciellt trött i mål. Hade mest ont i ljumskar och höftböjare. Knappt inget i armar, rygg och axlar vilket jag hade förväntat mig att ha. Det var ingen "aldrig mer känsla" som kom efteråt, snarare revanschlusta. Vet att jag kan åka mycket bättre. Men men det ska ju göras när det gäller också...

Kort och gott var det en kul upplevelse som jag rekommenderar er att göra. Jag är dock nöjd med mitt lopp, men jag tar med mig lite rutin inför framtida lopp som förhoppningsvis kommer att gå bättre.

Nedan ses mina passertider vid de olika kontrollerna:

MätpunktTidKm/hPlaceringKlockslag
Sälen       08:00:00
Smågan 00:47:29 13,3 2098 08:47:29
Mångsbodarna 01:33:40 17,2 2172 09:33:40
Risberg 02:11:16 17,1 2109 10:11:16
Evertsberg 03:01:21 15,1 2109 11:01:21
Oxberg 04:02:29 14,4 2520 12:02:29
Hökberg 04:50:06 11,6 2777 12:50:06
Eldris 05:37:15 13,0 2835 13:37:15
Mora 06:16:38 13,6 2876 14:16:38

Nu orkar jag inte skriva mer om det här loppet, ska ut och springa ett snöskopass med Sverker (som ligger och sover redan) om några timmar. Därefter väntar en stor fest med Alla Sandhemsgrabbar!

Natti Natti!


5 träningspass

Summerar ihop veckan till 5 träningspass, ett fall framåt då jag de två föregående veckorna kört 3 och 2 pass. Inte speciellt mycket med andra ord.

Idag har det blivit två pass, ett skidpass som jag redan skrivit om. Och nu ikväll ett intervallpass på cykeln (som jag inte kört på över ett år). Det var jobbigt, speciellt när jag är i en sådan taskig form som jag är nu. Men det ska nog gå bra att jobba sig tillbaka till en anständig nivå igen. 

För några år sedan när jag cyklade som mest så hade jag ett "hatkärlekspass". Oftast körde jag då 3x10 min (men var även uppe i 4x10 min), där jag satsar hårt redan från början med ganska lätt motstånd men hög frekvens (vill ju inte dra på sig några stora cykellår av för tunga växlar). Var tredje minut vrider jag upp motståndet och ställer mig upp i en minut. Mjölksyran kommer då smygande, mer och mer för varje minut jag står upp. Det värsta är när ståminuten är slut och jag ska börja trampa med hög frekvens igen, då sprutar mjölksyran i stället för smyger! 

Idag körde jag dock bara 2x10 min med 2 min seriepaus. Tog ut mig mer än vad jag gjort de senaste månaderna. Men fortfarande har jag några knäpp kvar till att ta ut mig max, då jag av utmattning ramlar av cykeln efter passets slut. Men det kommer, måste bara vänja in skallen och kroppen vid smärta igen.

Ett inlägg om hur jag upplevde vasaloppet finns i princip färdigskrivet, men jag orkar inte med att uppdatera det nu. Ska sova istället, men förhoppningsvis får jag det helt klart i början av nästa vecka.

Godnatt!

Vildmarksmässan!

I fredags stressade jag och Magnus iväg till årets vildmarksmässa, en mässa som inspirerar och frestar med massa prylar och resor. Med oss på mässan gick också Mats (bla svensk mästare på 10 000 m för några år sedan) och längtade efter andra platser än Stockholms hets.

Som alltid efter att jag varit på sådana typer av arrangemang så bara längtar jag bort, bort till berg och fria vidder. Nu behöver jag ju inte vänta särskilt länge på att få uppleva det då vi om ca 2.5 veckor ska bestiga spanska fastlandets högsta berg.


Mulhacén 3482 möh

Under mässan passade vi på att prata med en rad olika utställare. Bland annat Storumans Folkhögskola (som jag varit inne på att söka under flera år) och svenska skärmflygareförbundet. Pratade också bergsmaratonlöpning i Outsidemontern, du skulle varit där E :).

Dessvärre tillåter min plånbok för tillfället inga större inköp så nöjde mig med småsaker, bland annat hjortronsylt, nya sporkar och frystorkad mat till det lilla Spanienäventyret. Var även på mässan under lördagen, då passade jag på att vara med i så många tävlingar som möjligt. Får se om jag vinner något, gjorde ju det för 2 år sedan. Apropå att vinna där så vann Magnusen riktigt schysst Lundhagsrygga i en utlottning, tur var ordet.

HEJ!Skidpassbilder från idag och i torsdags

Precis inkommen från ett långpass (2 h) i skidspåret. Och solen lös återigen med sin närvaro! 


Fortfarande fina spår, något isiga dock.


Njuter av att vara ute!


Spår efter en glad och lycklig hare


Klätterled på elefantklippan


Elefantklippan, kolla snabeln :) Mina skejtspår i snön.

Vilken vinter det har varit, nästan för bra för att vara sann. Undrar när man får uppleva en sådan i Stockholm igen... Men nu är det nog dags att den drar sig tillbaka. Vill komma igång med löpningen, och nu är det inte helt optimalt att springa med all is liggandes på gatorna. På nästan minuten två veckor så åker jag till Spanien för ett "uppstartsläger" då vore det bra om jag åtminstone inte startar helt på noll utan är igång en aning.

Ha en fortsatt bra söndag!

Träningsläger bokat!

Årets träningsläger är bokat! Blir en uppstart efter all skidåkning.

Upplägget som följer:
Flyger tillsammans med Magnus den 28 mars till Malaga. Sover första natten hos Bianca och hennes pojkvän i Fuengirola utanför Malaga. Därefter blir det tre nätter i en lägenhet i en närbelägen stad och sedan vidare uppåt Granada och Sierra Nevada där vi var förra året. Där möter vi upp med ett stort gäng från Sport Campus Sweden och tränar med dem. Avslutar lägret med några dagar uppe i bergen, bland annat ska Spanska fastlandets högsta topp Mulhacén (3482möh) bestigas. Hemresan blir sent på måndagen den 5:e april.

Skriver mer om lägret när det närmar sig.

Nu måste jag springa till tunnelbanan, ska hem och köra ett löppass!


9/3

Uppdatering om hur det gick i Vasaloppet för min del kommer så snart jag hinner!

Är tillbaka i verkligheten nu med allt vad jobb och andra "vuxenmåsten" heter.

Tack för besöket och godnatt!

Tjoho!

Skidorna är parafinerade, basvallan ligger på, bara själva slutvallningen kvar.

Nu väntar 90 km vasalopp!

Men först blir det att åka buss upp till sälen, men det kommer bli kul. Har ju Sverre att tjata med och spanska böcker att öva med.

See you later bloggers!
Snart är det dags för...

Vasaloppet!

Vilka är då förutsättningarna?

Jo, jag har framtills idag kört ihop ca 52 mil på snö. Det bör räcka till Mora. Jag står i startled 3 vilket bör betyda (om jag nu fattat seedningstabellerna rätt) att det kommer vara drygt 1650 personer framför mig, förutsatt att jag står allra längst fram i startledet. Står jag i slutet så kommer ytterligare 2000 pers vara framför. Ska försöka vara där i god tid.

Innan har jag satt upp en officiell målsättning på att åka under 6 timmar och bli bland dom 1000 bästa. Men jag inser att bli bland dom 1000 bästa kommer att bli väldigt svårt. Förra året åkte den som kom på 1000:e plats på 5.20. Så skippar det målet men satsar på att nå under 6 timmar, men det beror egentligen helt på föret. 

För den som vill följa min framfart i spåret går det att beställa sms-resultat: då skickar du texten VASA VL 3712 till nummer 72777 (kostar 30 kronor). Det går också följa gratis live på vasaloppets hemsida http://www.resultat.vasaloppet.se/vasa/results 

I ett tidigare inlägg så skrev jag om några kompisar som också skulle åka bland annat Sverker, min vapendragare, som klarade gränsen till startled 2 (med 7 sekunder). Det går att söka på Sverker Karltorp på samma resultatsida som ovan för den som vill se hur vi ligger till i förhållande till varandra.

En annan god vän som ska åka är Oskar Kanmert - G (löpare i bajen), vet dock inte vilket led han står i. Men han kan bli en tuff nöt att knäcka då det ryktats att han fått ihop många många fler mil än mig. Följ även hans framfart i spåret.

Dessvärre kommer inte Tobbe N (fd löpare i bajen) till start, synd. Då han hade ett bra utgångsläge från startled 1.


Snart är jag en del i detta! nästan 16000 deltagare är anmälda.

Förövrigt åkte pappa sitt 10 vasalopp i måndags, han kom i mål på ca 8.30 efter att ha tagit det ganska lugnt första halvan och väntat in folk som han åkte med. Han har ett rekord på 6.02, lite därför som jag jag gärna vill under 6 h :)

Kommer inte ha med mig någon dator i helgen så det blir nog inga uppdateringar om loppet förrens nästa vecka.

Nu ska jag ta och packa väskan och sen sova.

 En tillbakablick på något värt att betrakta

Vill man uppleva någon storslaget så ska man besöka Grand Canyon. Den är som namnet antyder STOR! Runt 450 km lång och mellan 3-6 km bredd är den. Och som djupast har coloradofloden eroderat sig ned ca 1800 meter. 2005 var jag där med några vänner och fascinerades över detta underverk. Dessvärre var vi bara där en timme eller två innan vi var tvungna att åka vidare med bussen. Jag skulle mer än gärna vilja återvända dit för att vandra några dagar nere i kanjonen och uppleva den från ett annat perspektiv än från en klippa anpassad för turister med kamera och kikare.


Grand Canyon - världens största kanjon

Vart: Arizona, USA
När: April 2005
Vad: Guidad busstur tillsammans med David, Jennie och Karin
Övrig beskrivning: Colorado floden har eroderat ned det sedimentära ökenlandskapet under miljarder år och bildat Grand Canyon. Kanjonen är nationalpark sedan 1979 och finns med på UNESCO:s världsarvslista. 

Skaffa er en bra dag!


En tillbakablick på något värt att betrakta

Har döpt om dagens bild till "En tillbakablick på något värt att betrakta". Då är jag inte styrd till att uppdatera bloggen dagligen. Kände att de namnet passade bättre än dagens då jag aldrig skulle hålla att uppdatera med en ny bild varje dag. Fast jag kanske byter namn igen, ingen som vet :) Bilden nedan så passade namnet i dubbel bemärkelse då magnus blickar tillbaka.


Människan är liten

Vart: Dalarna
När: Januari 2008
Vad: Skidåkning, toppturer
Berg: Städjan 1131 möh
Övrig beskrivning: Magnus blickar bakåt mot sitt skidspår och fjällets storhet.

HEJ!
Tanken som räknas eller?

Rubriken syftar på min ambition i att uppdatera bloggen varje dag med en ny bild. Det gick ju sådär. Jag får skylla på OS, ett OS som har varit grymt kul att följa! Känns faktiskt lite tomt nu när det inte visas något från Vancover.
Fast det är nog bra, det har varit lite för mycket tv-tittande. Mitt OS tips på 9 medaljer (3+3+3) såg länge ut att prickas in, men till slut blev det några fler. Kanonkul! Roligast; Skiathlon där Marcus H vann guld och Johan O knep bronset i ett fantastiskt spännande lopp. Sedan var Stafetten en riktig höjdpunkt! Det är någon speciellt med stafetter, jag älskar att springa stafetter och vara en del i ett lag.

Nog om OS, jag har ju haft andra skojigheter för mig de senaste dagarna. Bland annat var jag och Magnus och lyssnade på Ola Skinnarmo som berättade om de expeditioner han varit ute på. Mycket intressant och inspirerande! Dessutom var han ganska rolig, mycket skratt från publiken :)

I fredags var det party, hos Lina, i hennes gamla lägenhet. Hon har nu bytt söder mot norr. Jag, Erik och Magnus kom dit, jubel utbröt, faschinerade blickar drogs till Erik. Magnus blev ledsen då han fick syn på två gamla minkkompisar som hängde runt halsen på en tjej. Efter ett tag återgick festen till det normala och vi kunde äta ostbollar och lantchips, drack cider, hängde i köket bland dom coola. Sen såg vi en omgång Curling och gick hem. Väldigt trevlig tillställning.

Sedan har jag och Emma varit ute på en mysig snöskopromenad i haningeskogarna. I 3 timmar traskade vi omkring bland block och stenar, bland granar och grenar, i snö och tö! Det regnade en del också, "jättemysigt" tänker ni kanske. Och ja, det var väldigt mysigt. Har man bara bra kläder på sig så att man inte blir blöt och fryser så är lite regn ett angenämnt "problem"


E skiner då inte solen gör det


Bäst på turen var helt klart fikastunden med té, kanelbullar och ballerina kladdkakakex (kex med tjeljud). Skönt att vara ute i skogen och tystnaden.

I söndags var jag och Minken ute och lekte i snön, eller först tränade vi. Sedan kom vi på att det var mycket roligare att springa så snabbt vi kunde med snöskorna ut för en brant backe för att till slut ramla dykandes ner i snön. Kallt och blött efter ett tag. Men så roligt det var! Snälla kom mer snö ;)

Nu ska jag lägga mig och plugga spanska, har fått för mig att lära mig det.

Do what you like
Like what you do!
RSS 2.0