Jag ska åka till Kaliningrad!

Kaliningrad, vart fan ligger det kanske någon tänker?

Jo Kaliningrad (oblast) är en liten rysk enklav mellan Polen och Litauen, inte ett ställe man besöker i första hand precis=)
Visum måste sökas och en del annat fixas först innan avfärd. Det ska sägas att jag åker dit med min klass, just nu läser jag en kurs som heter politisk geografi. Då är Kaliningrad en bra plats att åka till. Området är lite speciellt  och intressant ur en politiskgeografisk synvinkel då landet är helt avskuret från ur-modern Ryssland och ligger omringad av EU-länderna Polen och Litauen. Inte lätt att dra en motorväg mellan de länderna genom Kaliningrad precis...

Formodligen åker vi färja från Nynäshamn - Gdansk för att hyra buss där och vidare för en veckas exkursion. Tycker det ska bli superintressant att åka dit. Som alltid när man ska åka någonstans så sätter man upp bilder och förväntningar i huvudet, mina bilder ser väldigt smutsiga och gråa ut., med mycket rysk betong. Och vår handledare som varit där ett par gånger säger att det också ser ut så där men att det skett förbättringar varje gång som han varit där.

Kaliningrad var fram till 1945 i tysk ägo hette Königsberg, vilket var rikt och välbärgat.

Staden blev under andra världskriget fullständigt lagd i ruiner. Efter andra världskriget ockuperades Königsberg av Sovjetunionen. Stadens invånare blev fördrivna och många mördades av Röda armén som på så sätt hämnades Nazitysklands framfart i öster. År 1946 blev regionen en del av Ryssland och Sovjetunionen och namnändrades till Kaliningrad efter Michail Kalinin. Sovjeterna byggde själva upp staden med en väldigt väldigt rysk touch. Kaliningrad var fram till Sovjetunionens fall 1991 -1992  huvudbas för den sovjetiska Östersjöflottan. Det var efter Sovjetunionens fall som den lilla landmassan öppnades för turister igen.

Tack och bock


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0