Rena rama rauken 2

Som visdomen själv skrev som kommentar till mitt förra inlägg om raukar i fjällen så finns det även raukar på Öland.För den som vill åka och titta på dom så finns det ett hundratal i Byrums naturreservat i Borgholms kommun.

De öländska raukarna är inte fristående på samma sätt som de gotländska. De bildades vid Litorinahavets (dvs för 5 500 - 2 000 år sedan) strand och kan snarare anses som anlag till raukar vars utformning fortfarande pågår, åtminstone delvis.


Efter lite forskning i området har jag även hittat lite fler platser i Sverige där det finns Raukar bland annat så finns det på ön Blå Jungfrun i Kalmarsund, vid Kullen och Hovs hallar i nordvästra Skåne, på Väröhalvön i norra Halland, på Härnön och i Häggdånger i Ångermanland. De är dock en annan typ av raukar. De har också skapats av vågornas erosion, men de är utformade i kristallin berggrund, dvs de består av bergarter som gnejs och granit (Istället för olika typer av Kalksten). I Hovs Hallar finns 15 meter höga raukar, men i övrigt kan dessa raukar inte jämföra sig med de gotländska.


Raukar finns även i övriga delar av världen längs klippiga kuster. Vid Englands sydkust och vid Skottlands västkust finns berömda raukar. Där kallas de för sea stacks, hos oss är den naturgeograf iska benämningen strandpelare.


Känns skönt att ha rett ut det här nu! Eller vad säger ni?


Byrums raukar på Öland

Från raukområdet ser man den sägenomspunna ön och likaså nationalparken Blå Jungfrun som är väl värt ett besök.


Blå jungfrun blev nationalpark redan 1926 och når hela 86 meter över havet vilket faktiskt är högre än Ölands (Rösslösa 58 möh) och Gotlands (Lojsta hed 82 möh) högsta punkter.

För den som inte vet vad Blå jungfrun är så kan ni kika på bilden ovan och läsa nedanstående text hämtade från naturvårdsverkets hemsida.

Sägenomspunnen vilar Blå Jungfrun avskilt i Kalmarsund. En ö som i långa tider varit landmärke för sjöfarare och lockat naturintresserade med sin säregna natur och sitt isolerade läge.

Blå Jungfrun består av rödlätta kala ispolerade klippor av granit och stora blockmarker. Klipporna är behagligt släta och jämna, och mycket vackra. Ön är bara drygt en km i diameter, men uppvisar trots det skarpa kontraster. Den norra delen domineras av hällmarker med klyftor och sänkor. På den södra sidan är ön lägre och flackare och beväxt med lummig lövskog.

Blå Jungfrun har troligen aldrig haft någon bofast befolkning. Flera grottbildningar och en stenlabyrint gör ett besök på Blå Jungfrun extra spännande. De enda däggdjuren på ön är skogshare och fladdermus. Floran är rik på lavar och karaktärsfågel är tobisgrisslan. Reguljära båtturer till ön utgår från Oskarshamn och Byxelkrok.


Sen kan ju en karta som är godkänd utifrån sekretesssynpunkt för spridning också vara bra att ha med sig så att man vet vart man ska gå!

Någon som är sugen på att åka med till Blå jungfrun till sommaren?

Tack och bock // JL

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kan du skicka detta i ett mail till mig också så att jag har det i framtiden när jag undrar... :-)

2008-12-11 @ 19:21:14
Postat av: Lovisa

Kan du skicka detta i ett mail till mig också så att jag har det i framtiden när jag undrar... :-)

2008-12-11 @ 19:21:54
Postat av: Johan

Tack för en informativ och intressant inlägg Joakim

2008-12-11 @ 20:41:08
Postat av: Jocke

Alltid Johan, inget lämnas åt slumpen här inte! Haha, Lovisa jag anar en viss ironi ;)

2008-12-11 @ 23:07:40
URL: http://runandroxtothetop.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0